A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

Útkaparók - - Küldj1Képet.hu
E-mail Jelszó

Útkaparók

Kategória:     Beküldte:

Útkaparók

Készítette:     Készült:     Helyszín:


Csinálják a makadámköves utcát Ráckevén. Bal oldalon alul fekve Végh Ferenc ráckevei lakos.

Értékeld a fotót!

4.5 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2014-08-08 01:02:09   

Kedves Katonaszív!
Érdekes ez a kép. Mit kell tudnunk Végh Ferencről, hogy külön meg van nevezve? A család rokonságához tartozik vagy jelentőséget nyert ráckevei vonatkozásban?
Ez az úthenger ugyanaz a típus lehet, mint az alábbi linken – ugyancsak 1920-ból – látható. http://www.fortepan.hu/?view=all&lang=hu&tags[]=%C3%BAt%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9s

„A magyar közúthálózat alapját kitevő makadám rendszerű utakat az 1900-as évek elejétől már gőz-úthengerekkel építették. Kezdetben külföldről vásárolták a szükséges gépparkot. A karbantartásukat először import alkatrészekkel, majd saját másolatokkal végezték. Néhány éves tapasztalat után a hazai gyártók már saját konstrukciókat terveztek. Legjelentősebbek volt a Martos és Herz, a Ganz gyár és később a MÁVAG termékei. A MÁVAG-ban Trianon után nagyszabású gőz-úthengergyártás indult és exportra is jelentős mennyiséget szállítottak. Ezzel a nagymértékben csökkent vasúti gépgyártást kívánták ellensúlyozni, illetve a gyár továbbélését biztosítani.”
http://100hires.hu/cikkek/mavag-uh-19-tipusjelu-goz-uthenger
A makadámút nem volt olyan rázós, mint a köves, de elég gyorsan kátyúsodott. A kisebb töltögetést, döngölést az útőrök (bakterek), illetve az útkaparók végezték vagy irányították. Hosszabb szakaszon 8–10, 14–16 főnyi úgynevezett parti (hengeres brigád) működött, a kátyúkat zúzott kővel töltötték ki, majd ledöngölték. Ha az utat már nem volt érdemes javítgatni, vasekével felszántották vagy felcsákányozták, új köveket raktak, illetve terítettek és lehengerelték (Hála J. 1988: 193). Magyar Néprajz VIII. Társadalom... ÚTÉPÍTŐK: FÖLDMUNKÁSOK, KŐTÖRŐK, KÖVEZŐK - http://mek.niif.hu/02100/02152/html/08/114.html

ezt írta: 2014-08-08 01:28:33   

Végh Ferenc egy ráckevei család felmenője. Unokája osztálytársam volt,a szomszéd utcában lakik közel hozzám. Ő tőle való a kép.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Első Világháborús Centenáriumi Bizottság NIIF AMGC
Copyright 2014 Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Minden jog fenntartva.Impresszum