A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

Képeslap haza - - Küldj1Képet.hu
E-mail Jelszó

Képeslap haza

Kategória:     Beküldte:

Képeslap haza

Készítette:     Készült:     Helyszín:


Karagity Ferenc rövid üzenete haza Bajára, a szüleinek, egy tábori csoportkép kíséretében.

Értékeld a fotót!

5 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2014-10-13 11:30:52   

A tányérsapkás katona német. Kár hogy nem lehet kiolvasni az alakulatot, mert ez a táboripostaszám nem szerepel az adatbázisban.

ezt írta: 2014-10-13 19:16:17   

Sajjnos nem lehet kiolvasni. Próbáltam a levél halványabb részeit elolvasni de nem jártam sikerrel. Köszönöm a pontosítást. Egyébként a dédnagyapám, Karagity Ferenc balról az ötödik, sapka nélküli magas, bajszos katona, mint azt most sikerült kiderítenem. Sajnos nem sok részlet maradt fenn, csak pár ismeretlen kép, meg ez a képeslap azokból az időkből nekem. Az is érdekes hogy nincs ilyen postaszám az adatbázisban.

ezt írta: 2014-10-14 02:31:47   

Nagyon halványan olvasható, mert lilás színű ceruzával írta és lekopott, de mintha jobboldalt fent ez lenne írva:

"Feladó Karagity Ferenc, K.u.K. Pionier Kompanie 5/4. (és éppen a speciális "szolgálati fajta" olvashatatlan).
Lejjebb a kimásolt képet sötétítve a hivatalos alakulatbélyegző kétsoros maradványából is két szám: a ...bataillon No. 4. és egy sorral lejjebb egy 5. szám látszik.
Tehát műszaki alakulat tagja volt, és ahogy az a -- http://de.wikipedia.org/wiki/K.u.k._Pioniere -- cikkben olvasható, a 4. zászlóaljnak Budapesten volt a laktanyája és Albert Eisenbach alezredes volt a parancsnoka. (Építést, robbantást, szállítást, ellátási kérdéseket, oktatást, de különböző speciális feladatokat is elláttak az ezredekhez beosztva.)
http://nagyhaboru.blog.hu/tags/ut%C3%A1sz

A lap mintha Tisz [Tisztelt?] Dugalits Katalinnak (?) lenne címezve, Pásztor utca 51. hszámon, Bács-Bodrog m. Baja helységbe.
"1917. szeptember 25. Tiszteletem kedves Szüleim. Kívánom az Istentől, hogy soraim a legjobb egészségben érje [a mind nekem van?]. Most mást nem írhatok. Még ezer (még ecer?) tisztelem .. mamát és édes mamát Isten velük és velem is. [mindnyájunkkal(?)]. Tisztelettel ...." Az aláírás környékét nem tudom kiböngészni egyáltalán.

Az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregében az utászok állandó jellegű szervezete az 1867-ben felállított k. u. k. Pioner-Regimenttel kezdődött. Ez az utászezred 1893-ig működött, amikor is megalakították a k. u. k Pionertruppe szervezetét, ami 15 önálló utászzászlóaljból állt. Ezek között 5 zászlóalj volt, amelyek Magyarország területéről kapták a kiegészítést: 1. zászlóalj (Pozsony), 2. zászlóalj (Budapest), 3. zászlóalj (Gyulafehérvár), 4. zászlóalj (Komárom) és 5. zászlóalj (Szeged).
1912-ben az átszervezések után – a meglévő szervezetekre alapozva – 8 utász-, 14 árkász- és egy hídépítő zászlóaljat hoztak létre, amelyek közül 9 volt magyar kiegészítésű (4. budapesti, 5. komáromi, 7. szegedi utászzászlóaljak és a 4. budapesti, 5. komáromi, 6. kassa–komáromi, 7. szegedi, 12. gyulafehérvári, és 13. eszéki árkászzászlóaljak). ... 1917-ben az újabb átszervezést követően összevonták az utász és árkász csapatokat, ami szakmailag elhibázott döntés volt. A világháború hátralévő eseményei azt bizonyították, hogy a „vizes és száraz” műszaki csapatok összevonása nem növelte az eredményességet. Az újonnan létrehozott
árkászcsapathoz tartozott még a lángszóró alakulat, a gázzászlóalj, a kőfúró alakulatok, a hídépítő zászlóaljak, a folyamaknász szakaszok, és az elektrozászlóalj. (Padányi József: Műszakiak az I. világháborúban. Műszaki Katonai Közlöny XXIV. 2014. 2. sz.)
http://www.hhk.uni-nke.hu/downloads/kiadvanyok/mkk.uni-nke.hu/PDF_2014_2sz/MKK_2sz_2014.pdf

ezt írta: 2014-10-14 22:35:58   

Ezzel a képpel már találkoztam FB-n. :) Az FP287 a 46. Schützendivisionhoz tartozott (ez kb. olyan volt, min egy honvéd gyaloghadosztály, csak az osztrák Landwehr egységei alkották nagyrészt). Amúgy a feladó is leírja, fent a pecsétnél, hogy a 4. utászzászlóalj 5. századánál szolgál és a pecséten is ez van "K. u. K. Pionierbatallion Nr. 4." A PB4 is a 46. Schützendivisionhoz volt beosztva hadosztályközvetlen egységként. Amúgy szépen látszik egy utászcsónak középen a háttérben. A 46. lövészhadosztály a Styr parján volt állásban ekkoriban, Strzemilcze és Hrycowola között:

ezt írta: 2014-10-14 23:10:30   

Nagyon szépen köszönöm ezeket a hasznos információkat és kiegészítéseket, nagyon örülök hogy ilyen rövid idő alatt ilyen sok dolgot megtudhattam a képről. Sajnos a dédszüleimről csak kevés információm van, de most sok mindent megtudhattam :) Elkérhetném a fb-os képnek a linkjét? Mert én ezt máshova nem tettem fel, ezek szerint valaki másnak is van egy példánya. Esetleg szívesen felvenném vele a kapcsolatot, kíváncsi lennék hogy ő mit tud a részletekről.

ezt írta: 2014-10-14 23:21:55   

Ugyanez a lap lett felrakva (az írás alapján) ide: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203952444867106&set=oa.760188024041084&type=3&theater
Ez egy zárt csoport "Tábori Postai lapokat gyüjtök csoportja", nem biztos, hogy így simán hozzáfér. A képet amúgy Zslebics Gyula posztolta.

ezt írta: 2014-10-15 06:12:49   

Akkor már értem. :) Zslebics Gyula a rokonom, és meg van neki is a kép. Köszönöm mégegyszer az információkat.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Első Világháborús Centenáriumi Bizottság NIIF AMGC
Copyright 2014 Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Minden jog fenntartva.Impresszum