A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

Gazsó József felesége - - Küldj1Képet.hu
E-mail Jelszó

Gazsó József felesége

Kategória:     Beküldte:

Gazsó József felesége

Készítette:     Készült:     Helyszín:


A képen látható Gazsó József neje és édesanyja (József anyósa) meg egy számunkra ismeretlen kislány. -- A http://elsovilaghaboru.kuldj1kepet.hu/foto/637 kép hátulján látható a feleség üzenete a rég nem látott férjhez. Hogyan jutott vissza a kép a harctérről, illetve Józseftől, nincs tudomásunk róla. -- A http://elsovilaghaboru.kuldj1kepet.hu/foto/638 képen látható Gazsó József sírja egy számunkra ismeretlen katonával. Nem tudjuk melyik csatában esett el és hol van eltemetve. Csak azt tudjuk, hogy Gazsó József 1917. szeptember 10-én meghalt. A Gazsó család egy gazdag falusi család volt. Sok földet műveltek, sok nagy és apró jószágot tartottak. József a gazdálkodást a birtokon fiatal feleségére bízta.

Értékeld a fotót!

4.8 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2014-10-10 22:10:19   

Kedves Paxusz!
Gyönyörű fotó és igazán megható a szöveg is, amelyet a hátoldalára írt a feleség! Köszönjük szépen, hogy feltette ezt a néprajzi szempontból is gazdag forrásértékkel bíró felvételt a projekt oldalára!
Remélem, nem haragszik, hogy az utalásokat átrendeztem, mert az Ön által hivatkozott korábbi képneveket csak én látom, az idelátogató a most megadott linkeken találja meg Gazsó József sírjának képét és ennek a fotónak a hátoldali szövegét.
Nagyon köszönjük fáradozását!

ezt írta: 2014-10-12 11:27:55   

Ez már az un. parasztpolgári viselet. Minden darabja gyári anyagból készült, gépi varrással, és valószínűleg házivarrónő készítette. Minkét asszony fején fekete szaténselyem kendő van. Az idősebbik nő ruhája felső részének (ruhaderék) anyaga fekete klott. Széles, fekvő gallérját hímzett gyári csipkeszegély keretezi. A felsőrész hosszú ujjú, az ujjak végén valamilyen díszes rátét van. Szabásvonala a derékig enyhén karcsúsított, onnan az aljáig hajtásokkal szabadon kibővül. Szoknyája, amennyire kivehető, fekete bársony, előtte fényes, rakott fodorral keretezett széles, több részből szabott lüszter-kötény van. A fiatalasszony fehér (törtfehér) brokátselyemből készült ruhaderekat visel, melynek háromnegyedes sonkaujjai vállnál kissé ejtettek és dúsan ráncoltak, a könyék alatt és a csukló felett hosszú, szűk kézelőben végződnek. Szoknyája anyagában préselt, így mintásnak ható sötét színű plüss, feltehetően sötétzöld. Köténye a blúz anyagával megegyező fehér (törtfehér) brokátselyem, körben rakott fodor keretezi. A kislány egybeszabott, fehér aprómintás brokát egészruhát visel (hátulgombolós), alatta fehér vászon alsóruhával. Mezítláb áll a széken.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Első Világháborús Centenáriumi Bizottság NIIF AMGC
Copyright 2014 Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Minden jog fenntartva.Impresszum