A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

A családfő nélkül... - - Küldj1Képet.hu
E-mail Jelszó

A családfő nélkül...

Kategória:     Beküldte:

A családfő nélkül...

Készítette:     Készült:     Helyszín:


A képen látható egy asszony két gyermekkel. A kép nyilván megjárta a harctereket ami látszik a kép hátlapján. A férj lejegyezte az eseményeket röviden a kép hátuljára mivel, valószínűleg nem volt más papírja. Többet nem tudunk a személyekről, de hogy a falunkban éltek, az biztos.

Értékeld a fotót!

4.5 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2014-10-12 11:32:26   

Tisztelt Paxusz!
Én úgy látom, hogy a képen a Gyapjas család nőtagjai vannak, az apa nélkül, csak kb. egy évvel korábban, mint az édesapával együtt készült felvételen. A szép, szerény fiatalasszony finomvonású arca, a nagyobbik kislány már kialakult, jellegzetes arcberendezkedése számomra ezt tükrözi. A fiatalasszony arca tűnődő, szomorúnak mondható, míg a másik képen, ahol a férj is ott van, derűs és kiegyensúlyozott. Kérem, nézze csak meg alaposan, szerintem a két kép ugyanarról a családról készült, csak az egyik az apával együtt később, az itt látható pedig „családfő nélkül”, korábban.

ezt írta: 2014-10-12 11:55:49   

Kedves Félix!
Valóban én is úgy látom, ugyanaz a keskeny, szép arc és a gyermekek között is (a fotók készítése ideje szerint) meglehet a korkülönbség, az eltelt idő, de erre igazából csak Paxusz tudja a választ!

ezt írta: 2014-10-14 13:57:28   

„Bánság, Bánát…: a Maros, Tisza, Duna és az erdélyi hegyek által közrefogott vidék, az 1876-1918 közötti Torontál, Temes és Krassó-Szörény megyék területe.” Lakossága soknemzetiségű: a törökökkel vívott háborúk után telepített, vagy idetelepült németek, magyarok, szerbek, románok, bolgárok, stb. Részletesen: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-548.html
A kép Torontálorosziban készült (ma: Rusko Selo, Szerbia; magyarul: Kisorosz). A falu rövid összefoglaló ismertetése: http://osgligorijepopov.edu.rs/index.php/hu/gligorije-popov-a-i-kisorosz
A fotón egy fiatalasszony látható az első világháború idejéből, két gyermekkel. Az anya fejét mintás selyemkendő fedi, amely a két fül melletti mély hajtások mentén az áll alatt van megkötve. Ruhája felsőrésze inkább blúz, mint ruhaderék, és könnyű finom vászonból készült (talán sifon). Ujjai vállban bőven ráncoltak, a könyék és a csukló között csipkés fodorban végződnek. Szoknyája hosszú, bő, derékban ráncolt, vékony szövetből varrott „rokolya”, amelynek az alját körben gyapjúszálból szőtt keskeny, rojtos koptató, az un. „szőrszalag” védi. A szoknyája előtt széles, alul levarrt hajtásokkal megerősített nagymintás brokátselyem kötényt (kötő) visel. A nagyobb gyermek (kislány) fehér, alul kissé kilógó alsószoknyája fölött vékony, sötétebb, egyszínű szövetből készült (anyaga talán megegyezik az anya szoknyájának az anyagával), egybeszabott gyermekruhát hord, amelyet az elején válltól a derék vonaláig spiccben befelé szűkülő csipkerátét díszít. Mezítláb áll a földön. A fiatalasszony és a nagyobb kislány a nyakában feltételezhetően nemesfém (arany) ékszer van: vastag láncon függő hangsúlyos szívforma. Az anya ölében kicsiny, pár hónapos csecsemőt tart fehér vászon főkötőben és rékliben.
http://www.magyarszo.com/hu/2010_01_11/kultura_irodalom/2964/

ezt írta: 2014-10-14 18:56:18   

Kedves Félix, köszönöm a hozzászolást. Ha többet szeretne megtudni a falunkról azt lehet a portálunkon - a falu honlapján http://www.kisorosz.org

ezt írta: 2014-10-15 11:44:25   

Kedves Paxusz! Köszönöm a honlapot, nagyon érdekes. Jó, hogy az "Ami már nincs..." ismertetésben a tárgyak helyi, népi megnevezései is szerepelnek, mert ezeket a dolgokat csak az eredeti forrásból tudhatjuk meg. Sajnos az "Egy kis néprajz" és a "Tájház" részek elérhetetlenek a honlapon, pedig biztosan közölnének a régi viseletekről, népviseletekről adatokat. Köszönöm a visszajelzést.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Első Világháborús Centenáriumi Bizottság NIIF AMGC
Copyright 2014 Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Minden jog fenntartva.Impresszum