A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

Gyapjas József és családja - - Küldj1Képet.hu
E-mail Jelszó

Gyapjas József és családja

Kategória:     Beküldte:

Gyapjas József és családja

Készítette:     Készült:     Helyszín:


A képen látható kisbaba a feleségem nagyanyja Gulyás Györgyné - Gyapjas Veronika. A képen szülei, édesanyja Gyapjas Józsefné – Deák Erzsébet és édesapja Gyapjas József láthatóak. A képen lévő kislányról nincsenek adataink. Gyapjas Veronika 1915.02. 03.-án született Magyarcsernyén. Az édesapja már akkor az olasz fronton harcolt, ekkor nem volt a felesége mellett, amikor megszületett egyetlen gyermekük. A kismamára a gyerek szülése után rázúdult az összes otthoni falusi napszámos munka, a kevés föld megmunkálása, termény betakarítása, a tüzelő elkészítése és stb... A fénykép valamikor 1915. Karácsonya előtt készült, amikor Gyapjas József hazajött szabadságra. Akkor látta először és utoljára gyermekét, mivel rövidesen visszatérése után elesett a harcban. Ljubljanában nyugszik a katonai temetőben. Gulyás Györgyné maga nevelte fel gyermekét.

Értékeld a fotót!

5 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2014-10-10 22:51:10   

Kedves Paxusz! Köszönjük az idő által megviselt, de még így is szép felvételeket és a bőséges kísérő- és magyarázó szövegeket!

ezt írta: 2014-10-15 15:55:14   

Magyarcsernye (ma: Nova Crnja, Szerbia; Közép-bánsági körzet): http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarcsernye
A képen a teljes család látható a frontról szabadságolt édesapával. Különös, hogy nem a katonaruháját viseli, hanem civilben van. Az öltönye valószínűleg vastagszövésű gyári vászonból készült, kétsoros gombolással, mellénye nincs. Inge fehér pamutvászon, magasan záródó lekerekített gallérral. Széles karimájú kalapját az asztalra tette, amelyre a könyökével könnyedén rátámaszkodik. Az öltönyhöz csizmát húzott. Az édesanya ünneplőbe öltözött. Selyemkendőjét, amely alatt valószínűleg keményített főkötőt visel, egy hajtással a fejhez simítva, az álla alatt kötötte meg. Ruhaderekának (vizitli? krecsán?) anyaga vékony gyapjúszövet, amely elöl egy sor, saját anyagával bevont füles gombbal záródik. Karöltői a vállaknál dúsan ráncoltak, ujjai hosszúak. Valószínűleg az egész ruhadarab végig bélelt. Eleje mindkét oldalán érdekes, a mell magasságától a derék irányában három-három sugarasan széttartó, ferde tűzéssor van. Szoknyáját (rokolya) széles atlaszkötény fedi, amely alól szinte csak az alját védő „szőrszalag” koptató látszik ki. A kötényt (kötő) körben cakkos gyári csipkeszegély keretezi, és az aljától felfelé, kb. a hosszának egyharmadáig két-két piésor erősíti. A nagyobb kislány felnőttesen öltözött. Haja a fonatba bedolgozott selyemszalaggal a fejtetőn van koszorúba fogva. Fehér ruhadereka (tüledálló? )valószínűleg finomszövésű, bélelt vászon, vagy ripsz anyag. Köténye szaténból készült, széles rakott és levasalt fodor-szegéllyel díszítve. A lábán cipő van. A kisbaba fehér színű dúsan fodrozott (csipkézett) főkötőt, és vékony gyapjú egész gyermekruhát visel. A lábára kötött papucsot húztak. Illusztrációként egy kép a faluhoz közeli Nagykikinda Piacteréről:
http://postcards.arcanum.hu/hu/view/front/263199/?zoom=2&lat=-1080&lon=1661&layers=B
A falu házairól bővebb ismertetés (Szilágyi Mária):
http://epa.oszk.hu/00900/00997/00025/pdf/EPA00997_Letunk-2013-2_086-096.pdf
továbbá:
http://klnt.info/vajdasagi-neprajzi-bibliografia/1990-1999/
TANÓK József
Emlékőrző : Nova Crnja – Magyarcsernye 200 éves : adalékok a falu történetéhez / Tanók József; [társszerzők Csányi Mihály, Deák István, Erôs Mihály, Fricska Márton, Gyermán Sándor, Halász György, Keilbach Teréz, Márton István, Nagy István, Nagy József, Rácz László, Szabó István, Szilágyi László, Szilágyi Mária ; sajtó alá rendezte és szerkesztette Biacsi Antal]. – Nova Crnja : a szerző kiadása, 1992 (Szabadaka : Minerva). – 152 p. + [23] táblaoldal : ill. ; 25 cm
“Szülőfalumnak, alapítása 200. évfordulójára”

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Első Világháborús Centenáriumi Bizottság NIIF AMGC
Copyright 2014 Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Minden jog fenntartva.Impresszum