A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

Aratás a háborús esztendőben - - Küldj1Képet.hu
E-mail Jelszó

Aratás a háborús esztendőben

Kategória:     Beküldte:

Aratás a háborús esztendőben

Készítette:     Készült:     Helyszín:


Dr. Katona József főorvos (Szent János Kórház) által e-mailben beküldött kép. Köszönjük szépen! -- Érdekes Újság fotópályázata -- http://static.fotoalbum.hu/picturezoom/2013/01-06/jakivecse/092_Arats_a_hborus_esztendben_144946.JPG és a MúzeumCafé honlapján: Az Érdekes Újság... III. füzet 8. képe --- http://www.muzeumcafe.hu/erdekesujsag/#42

Értékeld a fotót!

4 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2014-10-07 05:42:41   

Ez is egy szép, emblematikus kép. Fotónyomat. A háborús hátországban a hagyományosan férfiak által végzett, nehéz mezőgazdasági munkafajták is az asszonyokra és a katonaköteles koron kívül eső idősekre, fiatalokra és gyermekekre hárultak.

ezt írta: 2014-10-07 22:17:02   

Valószínűleg propaganda-kép lesz - vagy ahogy most neveznénk - reklámfotó. Nyilván azt kívánja közvetíteni, hogy vészhelyzetben (háború esetén) a nőknek nem szégyen elvégezni a férfimunkát. A képen látható asszony jelmezben van, és nem viseletben. Csipkefodros gallérral ellátott gyolcsinget, csipkebetétes bársonymellényt és földig érő „lángosfestőből” készült szoknyát nem vettek magukra az asszonyok semmilyen munkavégzéskor. A rövidujjas gyolcsing alsó széleit a könyék fölött nemzeti színű szalag rögzíti. Ez is hazafias buzdításként jelenhetett meg a képen, ilyen díszítményt nem ismer a magyar női viselet. Nyári, szabadföldi munkákhoz az asszonyok fehér inget, fehér vagy mintás vászonszoknyát, kötényt és könnyű, fehér kendőt vettek magukra. A nők a 20. század elején már nem arattak, hanem markot szedtek a kaszáló férfiak után. Amíg ők is vágták a gabonát a férfiakkal együtt, addig az aratóeszközük (a férfiaknak is) nem a kasza, hanem a sarló volt. A gabonakonjunktúra idején, a 19. század elején a sarlót kiszorította az aratásból a nagyobb teljesítményre képes, de férfierőt igénylő kasza. A kasza-sarló eszközváltás az aratóműveleteinkben az egész Kárpát-medencében végbement a 20. század elejére. Illusztrációként egy kép egy 20. század eleji, és egy az 1938-as aratásról:
http://keptar.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=004365
http://www.studiolum.com/wang/transylvania/menasag/aratas-a-havas-elott-csikmenasag-1938.jpg

ezt írta: 2014-10-09 01:38:46   

Kedves Felix!
Hálásan köszönjük rengeteg, értékes és szakértő hozzászólását - ezt is - projektünk folyamán! Az aprólékos, hozzáértő megfigyelés lám, mi mindent ki tud fejteni egy képből. Valóban propaganda-jellegű felvétel lehet, beállított jelenet lehet, így - bár művészi hatású - forrásértéke kisebb, illetve más szempontú.

ezt írta: 2014-10-13 01:39:01   

Egyértelmű,hogy beállított propaganda felvétel. Ilyen esetlen kaszanyél tartással aligha lehet rendet vágni. A kaszanyelet a végén fogják. Ilyen kis erőkarral nem lehet lendületet adni a kaszának. A fotózás előkészületéhez a maga körül letaposott "fű" nagyon életszérűtlen. -Én ezt selyemfűnek,vagy muharnak nézem . Ami takarmány növény és paraszti szóval ,-gyűjtenek. Semmiképp sem kalászos gabona ,-amit aratnak.

ezt írta: 2014-10-13 11:45:02   

Kedves Katonaszív!
Köszönöm a visszajelzést, és a pontosításokat. Nekem csak az öltözék kimódoltsága, továbbá a "gabonatábla" és a lakóházak közvetlen közelségének a szokatlansága tűnt fel elsősorban.

ezt írta: 2014-10-21 12:47:55   

Egyetértek Adminnal, mint első világháborús propaganda-kép, a forrásértéke másféle szempontból valóban jelentős. Ez a kategória a nagy háború idején készült felvételek között esetleg külön figyelmet érdemelne.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Első Világháborús Centenáriumi Bizottság NIIF AMGC
Copyright 2014 Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Minden jog fenntartva.Impresszum