A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

Visszatért a gazdasszony - - Küldj1Képet.hu
E-mail Jelszó

Visszatért a gazdasszony

Kategória:     Beküldte:

Visszatért a gazdasszony

Készítette:     Készült:     Helyszín:


Dr. Katona József szájsebész főorvos (Szent János Kórház) által e-mailben megküldött kép. Köszönjük szépen! -- MúzeumCafé honlapján Az Érdekes Újság fotópályázatának... IV. füzet 10. képe -- http://www.muzeumcafe.hu/erdekesujsag/#58

Értékeld a fotót!

4.3 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2014-10-07 01:49:02   

Kedves Dr. Katona József!
Tudjuk, hogy egy értékes orvostörténeti relikviákat tartalmazó múzeumot alakított ki a Szent János Kórházban. http://www.janoskorhaz.hu/muzeum-megnyitasaval-unnepli-300-evfordulojat-a-szt-janos-korhaz/
Köszönjük, hogy ezek közül megküldte a fenti fotónyomatot és felhívta a figyelmünket erre a felvételre, amely mintegy a Küldj1képet fotóbeküldő pályázatunknak is szinte emblémája lehetne.

ezt írta: 2014-10-07 01:56:30   

A képen a lakóház legellenállóbb anyagokból, legstabilabban megépített része, a kémény és kemence mellett (mely általában a háborús pusztítás után egyedül maradt meg a házakból), a visszatért gazdasszony puliszkát főz egy cserépedényben. Kár, hogy annak idején a fotópályázat képeinek legtöbbjéhez nem adták meg a felvétel pontos helyszínét.

ezt írta: 2014-10-07 02:12:02   

„A harctérre vitt Kodak a világháborúnak úgyszólván minden szemlélhető mozzanatát feljegyzi. A fejedelmek frontlátogatásától kezdve repülőgépharcon, városégésen, hullamezőkön, hídveréseken keresztül a legénység tisztálkodásáig minden adatot a közönség elé tárnak a képes újságok fényképgarmadái. […] A harctéri fotográfia versenyen felül uralkodik. […] Azonfelül e fényképek ott születtek, onnan jöttek, ahol most országok sorsát döntik el. Történelmi dokumentumok. […] Az »Érdekes Újság« tizenkettes sorozatokban kiadja azokat a háborús fotográfiákat, amelyeket méltóknak talál arra, hogy az egyszeri megjelenésen felül is emlékei maradjanak a világháborúnak. E fényképek többszörösen megrostált darabok, a kitűnő illusztrációnál fogva méltán népszerű hetilap kiválasztott legjobb háborús fotográfiái.
A legtöbb fényképben valósággal komprimálva van a háború ezernyi részletté elaprózott képe. Kiválogatásuk félre nem érthető módon oly tendenciával történt, hogy lehetőleg artisztikus felvételek kerüljenek a sorozatba. Természetesen a tájkép az uralkodó elem. Elesett katona fekvő teteme, régi kőhídon átvonuló katonák, levegőben úszó repülőgép és a háborús jelenségek más változatai töltik be az adott keretet. Egyszerűen és ízlésesen. A képek a bennük megnyilatkozó keresetlen artisztikumon felül technikailag is kifogástalanok. Ez nemcsak a fotografálás, hanem reprodukálás mesterségbeli részére is vonatkozik.” Bálint Aladár: Háborús fotográfiák, az Érdekes Újság háborús albuma. In: Nyugat, 1916. 2. szám. Figyelő (rovat)
http://epa.oszk.hu/00000/00022/00190/05980.htm;
http://jl.jakivecse.fotoalbum.hu/viewpicture/pictureid/20307688
http://nol.hu/kultura/kepek-a-pokolbol-1473761

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Első Világháborús Centenáriumi Bizottság NIIF AMGC
Copyright 2014 Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Minden jog fenntartva.Impresszum