A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

Kilián János közhuszár - - Küldj1Képet.hu
E-mail Jelszó

Kilián János közhuszár

Kategória:     Beküldte:

Kilián János közhuszár

Készítette:     Készült:     Helyszín:


Apai nagyapám Kilián János ( 1895-1979 ) az I. vilgáháború idején készült képe. A 12-es huszárezredbe vonult be 1915-ben. A keleti fronton, később Olaszországban harcolt.

Értékeld a fotót!

4 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2014-09-23 22:54:18   

Egyenruha viselési szempontból nagyon fura fotó. Elvileg egy közös huszárezred világoskék atilláját és mentéjét viseli, mert a honvédhuszároknál csak sötétkék atilla volt, ráadásul más zsinórzattal. A zsinórzat elvileg a legénységnél sárga volt, feketével beszőve helyenként. A képen viszont valami fura okból az atilla zsinórzata sokkal sötétebb, mint a mentén. (Elvileg a normál képeken a sárga zsinór olyan sötét szokott lenni, mint itt az atillán) Most vagy eltér a színük, amire nincs tippem, vagy valami anyagbeli különbség miatt jön így ki a dolog. Ami viszont a legfurcsább, hogy a csákójelvénye honvédségi, nem a közös huszárezred sasos verziója. A kitüntetései is furák, az első lehet valami vitézségi érem, a második esetleg egy szolgálati jel, de a szalagok nem stimmelnek, ezeknek nem nemzeti színes az eredeti szalagja. Nekem kicsit olyan, mintha pár dolgot csal a fotózás kedvéért aggatott volna magára és nem mind az övéi, hanem esetleg fotós kellékek vagy valami hasonló.

ezt írta: 2014-09-26 20:39:51   

Wraith42-nek nagyon jó szeme van. A képen a felsőkabát egy báránybőrből készült ún. menteködmön, nemesi civil ruha volt eredetileg. Nem fekvőgallérja van, mint amilyen a katonakabátoknak volt, hanem állógalléros. Az egész félkabát elején és alján körben sötét (általában fekete színű) perzsabunda szegély van (asztrahán). A katonai menték mintájára készítették a 18.-19.században, és kisnemesi viseletként tartották számon. A nyírott, un. szőrösbőrből (irha) készült viseleti darabot a nők hímzett, férfiak hímzés nélküli változatban hordták. Vidékenként másképp nevezték, de általában „kozsu”-nak vagy „kuzsu”-nak hívták. Nyilván tönkremehetett az úr eredeti katonamentéje, és ezzel a hasonló ruhadarabbal helyettesítette a fényképezkedéshez.
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-813.html : „ A rövidebb, combig érő egyenes hátuljú (oldalszabása egyenes vonalú) férfiködmönöket leginkább köznapi munkára használták. Bőrüket színében hagyták, fekete prémből álló nyakuk és prém szegésük volt.”

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Első Világháborús Centenáriumi Bizottság NIIF AMGC
Copyright 2014 Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Minden jog fenntartva.Impresszum