A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

IV. polgári osztály a Budapest Székesfővárosi VIII. Kerületi Csokonai Utcai Községi Polgári Leányiskolában - - Küldj1Képet.hu
E-mail Jelszó

IV. polgári osztály a Budapest Székesfővárosi VIII. Kerületi Csokonai Utcai Községi Polgári Leányiskolában

Kategória:     Beküldte:

IV. polgári osztály a Budapest Székesfővárosi VIII. Kerületi Csokonai Utcai Községi Polgári Leányiskolában

Készítette:     Készült:     Helyszín:


IV/A. polgári osztály fotója (első sorban, jobbról a negyedik Molnár Mária) [Felix hozzászólása alapján a címet köszönettel kiegészítettem. Admin]

Értékeld a fotót!

3.5 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2014-09-21 15:18:27   

Kedves Ildi!
Nagyon szépek és tanulságosak a családról és az iskoláról beküldött képei, öröm nézni őket és foglalkozni velük. Az két kislány (Terézia és Mária) között - úgy tűnik, kicsi volt a korkülönbség, de talán Terézia volt az idősebbik. A család feltehetően Budapesten élt. Az iskolai képek konkrétabb ismertetéséhez kérném, közölje ha lehetséges, hogy valóban Budapesten éltek-e, és Molnár Mária a főváros melyik kerületében járt polgári iskolába.
Köszönöm a segítségét.

ezt írta: 2014-10-02 10:41:42   

Kiegészítés a fotóhoz: a Molnár család Budapesten a Teleki téren lakott. Nem tudjuk, hogy melyik iskolába járt, de valószínűsíthető, hogy a lakhelyükhöz közeli iskolába.

ezt írta: 2014-10-05 23:49:33   

Kizárásos alapon megpróbáltam kideríteni, hogy hova járhatott Mária polgári iskolába. Abban az időben (1907) Józsefváros lakosságának túlnyomó többsége értelmiségi, hivatalnok, kereskedő, szakmunkás, iparos, kisiparos és munkás volt. A kerületben négy polgári leányiskola működött ennek az iskolatípusnak a második világháború utáni megszűnéséig. Ha Máriát a szülei gyalog járatták iskolába, a hozzájuk legközelebb eső hely a Budapest VIII. Csokonai Utcai Községi Polgári Leányiskola volt:
http://www.mszp8.hu/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=483
Az akkor még Baross utcán közlekedő villamossal eljuthatott volna a Práter utcai iskolába is:
http://www.mszp8.hu/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=354
http://www.prater-bp8.sulinet.hu/RT.HTM
Ennek az oktatási intézménynek azonban akkor még csak egy kis részlegében működött leánytagozat. A Rökk Szilárd Utcai Községi Polgári Leányiskola (ma: Somogyi Béla 13/15):
http://www.mszp8.hu/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=103
távolabb esett a lakóhelyüktől, mint a Csokonai utca, és itt az ismertetések szerint csak 1920-1933 között működött polgári leánytagozat, tehát ide nem járhatott Mária 1907-ben. A Tisza Kálmán-téri (később: Köztársaság-tér, ma: II. János Pál Pápa-tér) polgári leányiskola épületét 1911-1913 között építették fel, és ide költöztették át pár évvel később a Csokonai-utcai polgári leányiskolát is: http://www.mszp8.hu/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=104
Az osztálykép és a későbbi osztálytalálkozó idején készült csoportkép valószínűleg ugyanabban a régi épületben, tehát még a Csokonai utcában készülhetett.

ezt írta: 2014-10-06 10:24:17   

A Csokonai utcai iskola mellett szól az is, hogy az osztálykép természetes megvilágítás mellett, az iskolaépület udvarában készült. Az elég szűknek tűnő iskolaudvar csak akkor rendelkezhetett a kép elkészítéséhez alkalmas fényviszonyokkal, ha az épület nem volt túl magas. Az előbbiekben ismertetett iskolaépületek közül egyedül a Csokonai utcai volt földszintes, késői klasszicista stílusú, amelyet az udvari ablakok egyszerűsége is tükröz. A lányok közül néhányan háziszőttes kötényt viselnek. Ez arra utal, hogy az akkori „agglomerációból” is voltak bejáró növendékek. A korabeli HÉV kitűnő összeköttetést biztosított a bejáráshoz, mert a Keleti pályaudvarnál volt a végállomása, amelyhez villamosjárat csatlakozott a Népszínház utca felé, és a Rákóczi úton keresztül is. Mindkettőnek a Csokonai utca az egyik első keresztutcája a Blaha Lujza tér közvetlen közelségében. Mária, ha nem akart gyalogolni, a Népszínház utcában közlekedő villamossal ő is könnyedén eljuthatott az iskolába, az otthonától alig egy-két megállóra lehetett.
http://hampage.hu/trams/godolloihev/
Csak egy apró érdekesség: a Csokonai utcában (3. szám alatt) még ma is áll az a víztorony, amelyből földalatti alagúton keresztül látták el vízzel a Blaha Lujza Téren álló Nemzeti Színházat, és hidraulikájával a színpadtechnikát üzemeltették.
http://www.budapestisetak.hu/blog/toronyirant/

ezt írta: 2014-10-06 17:42:38   

A feltevés beigazolódott személyes megtekintés alapján. Az épület ma is áll, földszintes, jelenleg irodaházként üzemel. Az udvart körbefogja az iskolaépület, amelynek a kapu melletti hosszú bejárata után közvetlenül, kb. az udvar egyharmad részéig egy szuterén miatt megemelt szint van, itt az ablakok is feljebb vannak, mint az udvar hátsó részénél. Az 1907-ben készült osztálykép az utcai kapubejárattal szemben hátul, az udvar jobb oldali sarkához közelebb készült. Az osztálytalálkozót ábrázoló, 1912-ből származó felvételt a kapubejárathoz közelebb, azon a részen fényképezték, ahol a szuterén miatt megemelt folyosószint van. Itt az ablakok is emeltebbek, mint a hátulsó udvarrészen.
Molnár Mária iskolájának a helye tehát, ahol mind a két felvétel készült (1907., ill. 1912.): Budapest VIII. kerület, Csokonai utca 6. Az iskola neve: Budapest Székesfővárosi VIII. Kerületi Csokonai Utcai Polgári Leányiskola.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Első Világháborús Centenáriumi Bizottság NIIF AMGC
Copyright 2014 Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Minden jog fenntartva.Impresszum