A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

Katonák a dalmáciai fronton - - Küldj1Képet.hu
E-mail Jelszó

Katonák a dalmáciai fronton

Kategória:     Beküldte:

Katonák a dalmáciai fronton

Készítette:     Készült:     Helyszín:


A képen magyar katonák vannak az I. világháború idején, 1914-1917. között A képen a dédnagyapám is rajta van. ( álló sor, jobbról az 1. pici emberke ) neve : Szentpéteri János ekkortájt 20 éves lehetett A csattanó az, hogy ez a pici emberke karcolás nélkül tért haza Dalmáciából, a háborúból. A képen látható többi katonáról nincs információ!

Értékeld a fotót!

2.7 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2014-09-04 11:46:01   

Kedves Árpád!
Le tudtam menteni nagyban a képet, amelyet feltöltött, de sajnos itt a nagy méret miatt nem jelenik meg. Megtenné, hogy kissé lekicsinyítve (olyan 1 MB-nyira) feltöltené ugyanezekkel az adatokkal még egyszer teljesen újonnan, és akkor az új feltöltés lép életbe, ezt az Error üzenetet tartalmazó feltöltést pedig itt láthatatlanná tudom tenni a háttérprogrammal. Elnézését kérem! Nagyon köszönöm!
Üdvözlettel!
Admin

ezt írta: 2014-09-05 12:00:18   

Programzavar miatt a feltöltött képet lásd:
http://elsovilaghaboru.kuldj1kepet.hu/foto/291

ezt írta: 2014-09-07 14:51:51   

Kedves Árpád!
A karcolás nélkül nem stimmelhet egészen, mert a képen éppen egy katonai kórház kórterme van, ahol az Ön dédapja sebesült társaival áll az objektív előtt és tőle balra látható egy beteg, aki nem tudott felkelni. Betegtársai között egy szanitéc is tartja a sebesült karját.
A jobbra lévő tábláról leolvasható szöveg:
„Szobaszám: I 42
Elfoglalt hely: 36
Üres: 6
Összes: 42
Ápolónő: [nehezen olvasható] Bobrik I.?
Ápoló: [olvashatatlan] Eperjesi J.?”

A családi hagyomány szerint a dalmáciai fronton harcolt, de a képen nem biztos, hogy dalmáciai kórházban van.
Az 1915. évi Csendőrzsebkönyv Függeléke szerint a Cs. és kir. közös hadsereg hadtestparancsnokságai között volt egy, a
16. hadtest, melynek fő székhelye Raguzában volt. Területe: Dalmáczia, a Mostár-i kerület és a Travnik-i kerület bugojno-i, glamac-i, livnó-i, bozor-i és zupanjac-i járásai ; a 22. sz. gyal. ezr. és a 4. bos.-hercz. ezred hadkiegterülete. Parancsnoka: Wurm Venczel táborszernagy.
De az ország különböző területéről kerültek ide katonák, ahogy Julier Ferenc írja: http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww1/julier/2_2.html) :
"A részletes mozgósítás harmadik és negyedik napja közötti éjszakán, tehát július 30-ika és 31-ike között kezdődött meg a csapatok szállítása a déli harctérre, ahol a Szerbia elleni rövid támadó hadjáratra három hadseregünk vonult fel: a Böhm-Ermolli vezérelte második hadsereg, mely állott a budapesti 4-ik hadtestből, a temesvári 7-ik hadtestből és a 20-ik honvédgyalogosztályból: a Frank Liboriusz gyalogsági tábornok vezette ötödik hadsereg és végül a Potiorek táborszernagy közvetlen parancsnoksága alatt álló hatodik hadsereg, mely Bosznia-Hercegovina és Dél-Dalmácia csapataiból alakult. Ezek a felvonult szerves seregtestek átvették a határvédelmi különítményektől most már a felderítés feladatát."

Például lehet a képen állók-ülők között a híres 69-es ezred katonája is:
A hadüzenet idején „…a 69. gyalogezred III. zászlóaljának parancsnoksága és törzse ekkor Castelnuovoban [Kaštel Novi, Hrvto.] volt. Eddig érezhette magát boldognak a szép tengerparti városban. Az önálló zászlóaljat a 9.10.11. és 12. századok alkották, valamint a géppuskás osztag. A 10. század Castelnuovoban, a 9. Meljinében, a 11. Celában a 12. Igalóban helyezkedett el. A zászlóaljat bevagonírozták és Mosztáron át elszállították a bosnyák – szerb határ közelébe.”
http://69esek.gportal.hu/gindex.php?pg=18960843&nid=3121032
http://69esek.gportal.hu/picview.php?prt=418392&gid=1757427&index=17

Nagyon alföldi, békési, hajdú-bihari arcúak ezek a katonák. Kedves dédapja hova valósi volt, melyik mozgósítási körzetbe tartozhatott?

ezt írta: 2014-09-09 11:53:13   

Kedves Piri!
A képen látható katonák valóban egy katonai kórházban láthatóak.....valahol...
Édesanyám mindig szeretetteljes nevetéssel meséli, hogy a nagypapája Szentpéteri János ( aki nekem a dédnagypapám ) olyan pici emberke volt , hogy az ellenség nem vette észre, és ezért sikerűlt hazatérnie karcolás nélkül. Bár a kép egy katonai kórházban készúlt, Ő ( állósor jobbról az első ) nem néz ki sebesúltnek. Lehet hogy valamilyen feladatot láthatott el, esetleg sérűlteket szállított oda, vagy ott dolgozott stb...
Mivel édesanyám 76 éves, már nem nagyon emlékszik a régi történésekre, így azt sem igen tudja hogy milyen ezredben, alakulatban szolgált. Csak arra emlékszik hogy volt Dalmáciában.

Szentpéteri János az Alföldön, Dévaványán született és élt, akárcsak e család késöbbi tagjai.
Ezt remekűl megállapította, egyébként őszinte ámulatomra. Jómagam meg nem tudnám mondani ezt.
Hogy a képen látható többi katona hova valósi, arról nincs információ.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Első Világháborús Centenáriumi Bizottság NIIF AMGC
Copyright 2014 Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Minden jog fenntartva.Impresszum