A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

Veterán - - Küldj1Képet.hu
E-mail Jelszó

Veterán

Kategória:     Beküldte:

Veterán

Készítette:     Készült:     Helyszín:


Dédnagyapám Megyesi József 1914-ben Nyíregyházán kiállított dögcédulájával,és első világháborús katonai fényképével !

Értékeld a fotót!

4.7 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2014-08-18 03:42:31   

Érdekesen megkomponált a beküldött felvétel maga is.
A fotón bizonyára szerepel valahol (a hátoldalon?) az 1914-es év. Így az eredeti felvétel Gyurcsány Ernő fényképész műtermében Losoncon, 1914-ben, a bevonuláskor készülhetett.
A mellékelt "dögcédula" azonban 1916 körül készülhetett, mert teljesen azonos kézírással ekkor vezették bele az utolsó bejegyzést.

Dögcédula: "Az amerikai polgárháború (1861–1865) idejére teszik az azonossági jegy (a dögcédula) megjelenését ... Észak és Dél háborújában kezdett elterjedni az a szokás, hogy a katonák a személyes adataikat felírták egy papírdarabkára, amelyet aztán valamilyen fémkapszulába zárva a kabátzsebükbe rejtettek; mindezt azért tették, hogy azonosíthatók legyenek, ha bekövetkezne a legrosszabb, azaz elesnének a harcban." http://www.honvedelem.hu/cikk/42421

Megyesi József, görögkatolikus vallású, Nyíregyházán, 1893-ban született, Szabolcs vármegye nyírbogdányi járásában fekvő Kótaj helységbeli, 1914-ben bevonult katonát - dögcédulája szerint - 1916. február 25-én tífusz, 1916. április 16-án és 1916. április 22-én kolera (mely oltást két alkalommal kell felvenni, egy hetes időközzel, így két évre szóló 85-90%-os esélyű védettség szerezhető a betegséggel szemben) ellen oltották be. Halála esetén Megyesi Pál értesítendő, Kótajon.
Sarzsija (azaz rendfokozata): Vadász. (Jäger).
Csapatteste: Cs. és kir. 29. tábori vadászzászlóalj. [K.u.k. Feldjägerbataillon Nr. 29.], melynek törzsállomáshelye Falkenberg (Monfalcone, ma Olaszo.), kiegészítő körzete Losonc volt. Parancsnoka: Farkas Dezső alezredes. http://de.wikipedia.org/wiki/K.u.k._Feldj%C3%A4ger

"A vadász alakulatokat Nagy Frigyes porosz király alkalmazta először, részben felismerte a pontos lövés jelentőségét, mert így az ellenséges erők futárait, tisztjeit, dobosait lőtték ki, ezzel jelentősen meggyengítve az ellenfelet. De nem minden vadász katona viselt huzagolt fegyvert, sőt csak kb. 1/3-uk. A maradék simacsövű fegyverrel harcolt, hogy alakzatban sortüzet is tudjanak leadni. Maga a vadász kifejezést a napóleoni háborúk alatt a laza alakzatban, gyorsan mozgó, könnyű gyalogságra használták.
http://szurony.com/modules/myalbum/photo.php?lid=1083&cid=2

"A vadászokat mindig könnyü gyalogságnak tekintették, melynek a csatározás (szétszórt harcmód) volt a fő feladata, ellentétben a nehéz gyalogsággal, melynek csak zárt tömegekben kellett fellépnie. Az osztrák-magyar hadseregben a vadászcsapat jelenleg [19. század vége] 4 tiroli császári vadászezredből és 26 önálló tábori vadász-zászlóaljból áll.
http://www.kislexikon.hu/vadasz-csapatok.html#ixzz3AhbQBdN1

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Első Világháborús Centenáriumi Bizottság NIIF AMGC
Copyright 2014 Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Minden jog fenntartva.Impresszum