A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

Mayer Márton honvéd családja körében - - Küldj1Képet.hu
E-mail Jelszó

Mayer Márton honvéd családja körében

Kategória:     Beküldte:

Mayer Márton honvéd családja körében

Készítette:     Készült:     Helyszín:


Mayer Márton honvéd (1868-1917). Mellette felesége Schönwald Katalin (1879-1958) és legkisebb gyermeke Mayer Mária (1912-1991). A kép elkészülte után 2 hónappal a fronton szerzett tüdőbetegségben elhunyt.

Értékeld a fotót!

4.9 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2014-08-14 19:16:02   

Kedves Macau!
Nagyon szép képet küldött egy egymást szerető, harmonikus családról. Kár, hogy a fényképész nevét nem tudjuk, mert olyan műtermi környezetet teremtett, amelyben ezek a belső emberi tulajdonságok minden feszültség nélkül érvényesülhettek a felvételen.
A takarosan öltözött édesanya a sötét kendő alatt a Nagyvázsony környéki sváb településeken a nők körében általános, "sopf"-nak nevezett főkötőt viseli. Réklijét a hosszú szoknya elé kötött klott kötény dereka fölé húzta, kissé "városiasan".
A kislány világos színű egészruhája fölött szintén fekete klottkötény van, amely azon a vidéken nem hiányozhatott a női viseletből.
A leányka lábán a testméreteihez képest több számmal nagyobb cipő van - ez már a háborúvégi elszegényedésre utalhat az egyébként gondozott gyermek esetében.
Tudott-e a család a fénykép készítésekor az édesapa betegségéről?

ezt írta: 2014-08-15 15:14:29   

Kedves Felix!
Köszönöm az általam beküldött fényképhez fűzött értékes hozzászólását. Sajnos a fényképész nevét ill. a műterem tulajdonosának nevét nem tudom, mivel már senki nem él azok közül akik még tudhatnának segíteni ebben. Édesapámtól érdeklődve megtudtam, hogy felesége tudatában volt férje betegségével, bár ismerve az adott időszak egészségügyi állapotait, annak végkifejletével aligha lehetett tisztában.
A képen egyébként dédszüleim láthatók a gyermek apai nagyanyámmal.

ezt írta: 2014-08-15 16:14:56   

Kedves Macau!
Köszönöm a válaszát. Azért kérdeztem, hogy tudtak-e a betegségéről, mert úgy gondoltam, hogy ilyen súlyos esetekben nem küldték vissza a frontra a katonákat. De ezek szerint mégis...

ezt írta: 2014-08-15 16:26:04   

Kedves Felix! Valóban jól tudta, dédapámat is a kép készültével kb. egyidőben leszerelték, a frontra már nem került vissza˙(kb. 1917. szeptember?) A képen is látszik rendkívüli mértékben leromlott fizikai állapota, véleményem szerint a hatékony orvosi ellátás hiánya is jelentős mértékben hozzájárult hamarosan bekövetkezett halálához.

ezt írta: 2014-08-16 11:22:54   

Kedves Macau!
Igen, Ön valóban nem azt írta, hogy a fronton, hanem azt, hogy a fronton szerzett betegségében halt meg.
Ennek ellenére - vagy ezzel együtt - nagyon "átjön" a felvételen a kölcsönös szeretet, így a tények ismeretében talán a belenyugvás is a megváltoztathatalanba, esetleg némi remény a gyógyulásra? A dédpapa kezében ott a szivar...

ezt írta: 2014-09-03 15:44:18   

Kedves Macau és Félix!
Köszönjük az értékes képet és a részletes körülírást is!

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Első Világháborús Centenáriumi Bizottság NIIF AMGC
Copyright 2014 Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Minden jog fenntartva.Impresszum