A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

Repülősök - - Küldj1Képet.hu
E-mail Jelszó

Repülősök

Kategória:     Beküldte:

Repülősök

Készítette:     Készült:     Helyszín:


Pándorfalui repülősök családi összejövetelen. Maschl Arnold hagyatéka. Képeslap. Hátoldali feliratát lásd: http://elsovilaghaboru.kuldj1kepet.hu/foto/263 -- Amint itt (nehezen) kiolvasható: a pándorfalui "fleg K.u.K. No. 7." tagja Heinrich Paul(?) Willy is szerepel a képen. -- A http://www.austro-hungarian-army.co.uk/lft.htm oldal szerint Parndorf a k.u.k. Fliegerersatzkompanien (FleK) (Repülős csereszázadok) kiképző- és pihenőhelye volt.

Értékeld a fotót!

4.8 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2014-08-03 09:31:46   

Ez az érdekes kép hívta fel a figyelmemet arra, hogy milyen keveset tudok az első világháborús repülősökről. Az interneten keresztül próbáltam tájékozódni, ott találtam többek között Dr. Szabó Béla tanulmányát a portal.zmne.hu/download/bjmk/bsz/bszemle2010/3/01.pdf - en, amely dióhéjban eligazítást nyújtott a hiányos ismereteim pótlására.
A képen pándorfalui repülősöket látunk a családjuk körében. Felmerül a kérdés, hogy valamennyien helybeliek voltak-e? Miért mehettek egyszerre ennyien ebből a faluból repülősnek, az amúgy - az említett tanulmány alapján - kisszámú első világháborús repülősök közé? A kitüntetéseik azt jelentik, hogy már rész vettek és kitüntették magukat a harcokban? Légi csaták ismeretében esetleg meg lehetne határozni ennek a felvételnek a lehetséges időpontját.
A felvételen szereplő asszonyok valamennyien a háború előtt készült félünneplő ruháikat viselik, amelyek csak a háborút követően lettek teljesen divatjamúltak. A kép jobb oldalán álló nagylány viszont már a háború vége felé divatba jött, hosszított derekú, általában ripszből készült utcai ruhában van. Az asztalra egy század eleji szecessziós szövetabroszt terítettek, amellyel nyilván az összejövetel ünnepélyességét kívánták kifejezni, és amely másként aligha kerülhetett volna a kerti asztalra.
A kép közlője esetleg tudna ezekről a dolgokról bővebb felvilágosítást nyújtani?
Érdekes még az ehhez kapcsolódó orosz repülős hadifogoly fotója, amelyet a kisebbik lánynak hagyott emlkül (ld. a Hadirokkantak cím alatt). Hogyan került egy ellenséges repülős hadifogoly éppen a szintén repülős, de a szembenálló erők kötelékeiben harcoló pilóta családjához?

ezt írta: 2014-08-03 12:06:03   

A repülősök nem biztos, hogy pándorfaluiak, de ott vendégeskedtek az biztos. Az orosz hadifogolyról sem tudjuk milyen fegyvernemnél szolgált, csupán azt, hogy a mezőgazdasági munkákhoz hadifoglyokkal pótolták a hiányzó munkaerőt.

ezt írta: 2014-08-03 12:10:11   

Kedves Félix! Nagyon érdekes meglátások. Ha jól látom, a repülősök egyenruhájának paroliján még léghajó szerepel? Én is megnéztem Szabó Béla cikkét: http://portal.zmne.hu/download/bjkmk/bsz/bszemle2010/3/01.pdf

ezt írta: 2014-08-03 12:12:48   

Feltettem két szinezett képeslapot a pándorfalui repülőbázisról (egyebek kategória)

ezt írta: 2014-08-03 12:41:47   

Tisztelt MT! Az orosz hadifogolynál tényleg nincs ott, hogy repülős lett volna, csak hogy orosz tiszt. Elnézést, emlékezetből írtam, nem néztem meg ezt a képet a komment előtt. Köszönöm a válaszát, fontos információ, hogy Pándorfalván repülőbázis volt.

ezt írta: 2014-08-05 07:17:49   

Igen, a fegyvernemi jelzés: "ballon". http://www.afelhokkatonai.hu/index.php/osztrak-magyar-monarchia/fenykep-archivum/6-fliegerkompanie-11?showall=&limitstart=
https://www.roncskutatas.hu/node/2091

ezt írta: 2014-09-02 15:58:26   

A bal szélen álló kislány Arnold lánya Anna (Ancsi) Maschl, mellette ül édesanyja Anna Rosta. A többiekről nincs információm.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Első Világháborús Centenáriumi Bizottság NIIF AMGC
Copyright 2014 Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Minden jog fenntartva.Impresszum