A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

Szénagyűjtő katonák - - Küldj1Képet.hu
E-mail Jelszó

Szénagyűjtő katonák

Kategória:     Beküldte:

Szénagyűjtő katonák

Készítette:     Készült:     Helyszín:


Szénagyűjtő katonák a "Keleti fronton".

Értékeld a fotót!

5 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2014-07-28 13:04:11   

Szénagyűjtő katonák
Feltételezhetően lovas huszárok lehetnek, de az erősen fejlesztett tüzérség és a szállítócsapatok is egyre több lovat igényeltek, így nagy szükség lehetett a szénára. Szénával, szalmával, fenyőgallyal, kővel bélelték a lövészárkokat is.

„A háború első két évében az Osztrák-Magyar Monarchia lovassága, mint fegyvernem, lényegében felmorzsolódott. Az emberveszteség mellett hatalmas volt a lóveszteség is, amelyet a hadvezetés valójában már nem is tudott pótolni. A hajdani lovasság lövészárkokba kényszerült. Hamarosan megkezdődött az új körülményekhez igazodó átrendezés is. 1915 végétől a lovasezredekben az összesen 600 főt számláló 4 lovasszázad mellett megalakult egy-egy gyalogos lövészosztály. 1916-ban már fele-fele a gyalogosok és a lovasok aránya, három-három század, majd 1917 márciusában következett a nagy átszervezés, melynek során az 1., 2., 4., 6., 8. és 10. közös, illetve az 5. honvéd lovashadosztályt, nevük megtartása mellett, gyaloghadosztállyá alakították át. Az ezredekben csak egy-egy 25 fős lovasszakasz maradt, amelyek összevonva adták a hadosztály lovasszázadát.” http://szentegyhazihuszarok.hu/19-szazad http://www.studiolum.com/wang/cards/krampus/022.jpg

ezt írta: 2014-09-04 17:47:10   

A képen földút túlsó felén egy szórt, rutén típusú házakból álló kis erdei település látszik, az előtérben pedig egy mélyebben fekvő kaszálórét van.
A szénát már levágták, megszikkadt, most az összehordásán dolgoznak a katonák. Tizenegyen vézik a feladatot: öt gereblyés és öt villás szénagyűjtó. Egy katona nyélre támaszkodik, ez az eszköz nem látható. A a fagereblyék és a favillák, amellyel dolgoznak, valószínűleg a közeli erdőben fellehető keményfából készültek, akár maguk is előállíthatták. A gereblyék gondosabban megmunkált eszközök: kettéágazó, természetes ágnyélhez szöggel és ékekkel erősített gereblyefejbe foglalták a faragott fafogakat. A villák is természetes, hántolt ágvillák. Főleg a villák esetében látható a nyesett, hántolt nyél egyenetlensége. Hegyvidéki szokások szerint rakják a szénakazlat: alulra szénaszárító állványt helyeztek, hogy a levegő alulról is átjárja, és így gyorsabban száradjon a takarmány. A boglyarakás nagy gyakorlatot kívánó feladat: a villával a boglyarakónak feladott szénát úgy kell egymásra helyezni, hogy egyik nyaláb mindig fogja a másikat, nehogy szétcsússzon a felépített kazal. A szénakazlat a felrakás után szénából sodort, egymáson két irányban, felülről lefelé átvetett kötéllel lerögzítik a szél ellen. A boglya az időjárástól függően 1-2 hét alatt megszárad, és a végleges helyére szállítható.
A munkafolymatot egy, a baloldalon előtérben alló katonatiszt(?) felügyeli.
Érdekességként csatolom a galíciai magas-hegyvidéki szénaboglya formát (gúla), és egy rekvirálási jelenetet.
http://www.castles.com.ua/skolivsky.html
http://keptar.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=008915

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Első Világháborús Centenáriumi Bizottság NIIF AMGC
Copyright 2014 Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Minden jog fenntartva.Impresszum